Cum se fac vinurile

TEHNOLOGIA DE VINIFICAŢIE A VINURILOR ROSII

Fazele procesului de vinificaţie rezidă în: dezciorchinarea şi zdrobirea strugurilor, macerarea/fermentarea pe boştină în roto vinificatoare sau în autovinificatoare, urmată de scurgerea mustului ravac şi fermentarea acestora în recipienţi de stocare până la obţinerea vinului. Pentru obţinerea vinurilor roşii seci vinul se menţine pe depozitul de drojdie fără sulfitare, până la declanşarea şi finalizarea fermentaţiei malolactice. Ulterior se face separarea prin pritoc. În cazul obţinerii vinurilor roşii demiseci,demidulci sau dulci, se va trage vinul de pe depozitul de drojdie si se va face sistarea fermentaţiei.

  1. TEHNOLOGIA DE VINIFICAŢIE A VINURILOR ROSE

Se aplica aceeaşi tehnologie de mai sus, cu menţiunea că se scurtează perioada de maceraţie, în functie de intensitatea colorantă urmarită pentru produsul vinicol respectiv.

  1. TEHNOLOGIA DE VINIFICAŢIE A VINURILOR ALBE

Fazele procesului de vinificaţie rezidă în: dezciorchinarea şi zdrobirea strugurilor, separarea mustului ravac de mustul de presă, urmată de deburbarea şi stocarea acestora în recipienţii de fermentare. La vinurile albe seci se menţine vinul în contact cu depozitul de drojdie pentru a se realiza  autoliza drojdiilor, urmată de efectuarea pritocului. La vinurile albe cu rest de zahăr se va trage vinul de pe depozitul de drojdie si se va asigura sistarea fermentaţiei alcoolice.